©Officiële website


Univé Schaaktoernooi 2011
Dit jaar vindt voor de vijftiende keer het schaaktoernooi in Hoogeveen plaats. Er wordt weer in diverse settingen gespeeld: de Kroongroep met Vladimir Kramnik (Rusland), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrijk), Judit Polgar (Hongarije) en Anish, het sterk bezette Univé Open en een toernooi voor amateurs.
Zaterdag 20 oktober was de zesde en laatste ronde van de Kroongroep.

Please click here for the full report.

Fotogalerij              Foto/video (door Ab Scheel)             Video (Schaaksite)

©Officiële website

22-10-2011
Remise tegen Maxime Lagrave
Ligterink over Univé
De partij tussen Maxime Vachier Lagrave en Anish had snel in remise kunnen eindigen als een vredesvoorstel van Anish bij de 28ste zet door de Fransman was geaccepteerd. Een zet later, nadat hij 29 … Td4 over het hoofd had gezien, had Vachier Lagrave spijt van zijn weigering. Een iets betere stelling was op slag veranderd in een inferieure.
Na een lange afwikkeling ontstond ten slotte een berucht dame-eindspel met vier pionnen tegen drie op de koningsvleugel. Vachier Lagrave moest het verdedigen tot de 96ste zet voor zijn tegenstander instemde met remise. Hij mag zich gelukkig prijzen dat partijen tegenwoordig niet meer worden afgebroken. Vroeger moesten de beklagenswaardige verdedigers van dit eindspel soms vele zittingen lang zien stand te houden.

©Officiële website

21-10-2011
Anish versloeg Judit Polgar
Ligterink over Univé
Opnieuw beleefde het Univé-toernooi een prachtige ronde met twee halsbrekende Kroongroep-partijen, die allebei de wereld rond zullen gaan. Bovendien konden anders dan gisteren aan het eind van de dag twee winnaars de complimenten in ontvangst nemen. Anish Giri versloeg Judit Polgar en Vladimir Kramnik stelde de eindzege veilig ten koste van Maxime Vachier Lagrave.
Giri – Polgar was een partij waarop de toeschouwer zich kon verkijken. Het leek alsof Giri zo voorbeeldig manoeuvreerde dat Polgar geen andere uitweg zag dan een koffiehuisaanval, inclusief een incorrect stukoffer. Maar de schijn bedroog. Zwart had wel degelijk compensatie voor het stuk en het is zeer de vraag of wit op winst had kunnen spelen als Polgar 38 … Lb3 had gespeeld in plaats van de vreemde zet 38 … Lb5?.
Toen Giri op zijn beurt het sterke 39. Tb7 verzuimde, kon Polgar met 39 … Ld3 nog flink tegenspartelen. In plaats daarvan bracht ze de zwarte stelling om zeep met de afschuwelijke grafzet 39 … g5. Daarna liet Giri niet meer los. Trots op zijn prestatie was de Nederlandse kampioen niet. Maar blij was hij wel: 'Gelukkig heb ik toch nog een partij gewonnen.'

©Officiële website

20-10-2011
Vechtschaak van hoog niveau
Ligterink over Univé
Misschien tegen beter weten in hoopten de kijkers lang dat Giri de eerste overwinning van zijn leven op Kramnik zou behalen. Een stelling met twee lopers tegen twee paarden zag er mooi uit, maar ten slotte kwam er niet meer uit dan een voor Giri licht voordelig eindspel dat Kramnik moeiteloos remise hield.
Mooi was de analyse na afloop. Giri vond dat hij duidelijk beter had gestaan, maar Kramnik wilde daar niets van weten. 'Ik heb in deze stand twee lopers en een pion meer, dan moet ik toch beter staan', zei Giri op een zeker moment. 'Nee hoor,' antwoordde Kramnik. 'Ik heb namelijk twee paarden.' De ex-wereldkampioen weet hoe hij zijn beste klanten _ tegen Giri staat hij 4-1 voor _ eronder moet houden.

©Officiële website

18-10-2011
Een vriendelijke en vreedzame dag
Ligterink over Univé
Judit Polgar en Anish Giri waren op dat moment al uit de speelzaal vertrokken om hun discussie in een niet bijster opwindende variant van de Schotse opening voort te zetten in de perskamer. Urenlang _ misschien duurde hun analyse wel even lang als hun partij _ verkenden zij de wereld van microscopische voordeeltjes en supernauwkeurige verdedigingsmanoeuvres in stellingen die de meeste schakers als saai terzijde zouden schuiven.
Toen Kramnik, expert bij uitstek in de wereld van het oneindig kleine, en Vachier Lagrave zich er ook mee gingen bemoeien, begon alles opnieuw. De leden van het toernooicomité keken met een glimlach toe bij dit schouwspel. Misschien hadden ze liever twee winstpartijen gezien, maar het is ook wat waard om vier geïnviteerde spelers zo vriendschappelijk met elkaar om te zien gaan.

©Fred Lucas
17-10-2011
Remise tegen Maxime
Bij wijze van voorbereiding op zijn belangrijke opdracht maakte Vachier Lagrave met zwart moeiteloos remise tegen Anish. De partij begon veelbelovend met tegengestelde rokades, maar na een lange afwikkeling resteerde slechts een gelijk eindspel.

16-10-2011
Anish verliest van Vladimir Kramnik
Anish is het 15de Univé-toernooi in Hoogeveen slecht begonnen. In de eerste ronde verloor hij met zwart van oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik. Die koos voor een ongebruikelijke bestrijdingswijze van het Konings-Indisch waartegen Anish niet het goede plan wist te vinden. Kramnik offerde een kwaliteit en kreeg daar in ruil een winnende aanval voor.

©Officiële website

15-10-2011
Openingsceremonie
Vergeleken met de voorgaande jaren was de loting voor de Kroongroep sober. De vier deelnemers hoefden ditmaal niet te schilderen of voor banketbakker te spelen, maar kregen de opdracht de cijfers op een schuifbordje in de juiste volgorde te zetten. Anish was de handigste en mocht als eerste een lotingnummer trekken. Zijn beloning was bescheiden: hij begint morgen met zwart tegen Vladimir Kramnik. Aan de andere tafel speelt Maxime Vachier Lagrave met wit tegen Judit Polgar.