Kunstzinnige Schaakmeesters in 'Bobby' Fischer Huis

Als Stradivariussen herleefden de antieke schaakstukken in het spel bvan jongste grootmeester en 'oude meester' in de schaakkunst.

Anish Giri heeft zich zondag 9 januari warm kunnen draaien in Ede voor het Tata Steel Tournament in Wijk aan Zee, tijdens het 'Bobby Fischer Schaakfeest' van Simonis & Buunk Kunsthandel, door tegen de 33 sterkste schakers van Ede, Wageningen en Veenendaal simultaan te spelen met antieke schaakstukken. Score: 31 winstpartijen en 2 remises. In de laatste partij dacht Anish Giri lange tijd na.
Na 5 ½ uur bezweek de schijnbare remisestelling van de minderjarigenschaakkampioen van Nederland Etienne Goudriaan (ongeveer 2300). De twee sterke jonge schakers die elk remise haalden, Joost Offringa en Stefen Bekker uit Veenendaal, voelden het als een overwinning.

Ook IM Hans Böhm was 'van de partij'. Hij speelde een wisselsimultaan in het Fischerhuis, voor deze gelegenheid omgedoopt tot 'Bobby Fischer Huis'. Genoemd naar de legendarische schaakgrootmeester Bobby Fischer, die de Russische schaakhegemonie op het hoogtepunt van de Koude Oorlog doorbrak. Hans Böhm speelde met de meest exotische stukken van de schaakstukkenverzameling van Simonis & Buunk. Met de schaakset 'Vrouwen versus Mannen' in eva- en adamskostuum van de Russische kunstenaar Oleg Raikis was het soms even opletten. Ook sterke schakers, met een rating van richting 2300 moesten het afleggen tegen de routenier Hans Böhm. 'Vastgoedschaker' Cor van Zadelhoff zat achter een 19e-eeuws ivoren Staunton spel. De mooiste set van de verzameling, bevestigde Böhm zijn tegenstander die hij van enkele serieuze aanwijzingen voorzag. Van Zadelhoff was er zo mee in zijn nopjes dat hij dit keer 'stenen verwisselde voor oud ivoor'. Hans Böhm schaakte in een hoog tempo drie uur 30 partijen in een wisselsimultaan met vijf remises en 25 winstpartijen. Vanwege het tweemaal zo hoge tempo zette Hans Böhm een vergelijkbaar resultaat neer ten opzichte van zijn 16 jarige evenknie.

Burgemeester Cees van der Knaap zette in beide simultaans de toon met de openingszet. Ter afsluiting werden de zeven remisemakers als 'winnaars' in het zonnetje gezet.