''Wie de partij gevolgd heeft vanaf de 21e zet, moet gedacht hebben dat ik een schitterende partij had afgeleverd. Helaas kunnen we de eerste helft van het notatiebiljet niet uitwissen...''
Anish over de Bundesliga 2013, met zijn analyses


vertaling: Ben Blakmoor


Het voorbije weekend had ik de gelegenheid om uit te komen in de laatste drie ronden van de Bundesliga.

De Bundesliga staat bekend als een van de sterkst bezette schaakevenementen. Ditmaal kon men daarvan getuige zijn, nu wij oog in oog stonden met spelers als Karpov (!), Svidler, Bacrot, Adams, Naiditsch, Harikrishna, Navara en vele anderen.

De speelzaal was overigens verbazingwekkend mooi: het Schlosspark Schwetzingen was inspirerend voor iedereen die er niet aan gewend was om het weekend door te brengen in een dergelijk paleis.

Ons team hoefde zich al geen zorgen meer te maken over de klassering: degradatie was al niet meer mogelijk, noch een plaats bij de eerste drie. Desondanks streefden we naar winst in elke ontmoeting. Het resultaat (2 overwinningen en één keer verlies) mag een succes genoemd worden.

Terugblik in 2012

Ik speelde weer aan het eerste bord en hoewel ik in de eerste ronde tegen een pijnlijke nederlaag tegen Zherebukh opliep, scoorde ik in het vervolg goed tegen een redelijk sterke oppositie. Dit weekend stonden er drie sterke grootmeesters op het menu. Eerlijk gezegd vertelt de uiteindelijke score van 2½ uit 3 niet het hele verhaal.

De partijen doen dat wel. Hier zijn ze:Giri A.- McShane L. (Klik hier om de partij te tonen...)
Giri A.- Prusikin M. (Klik hier om de partij te tonen...)
Melkumyan H.- Giri A. (Klik hier om de partij te tonen...)
Aangezien we de laatste ronde wonnen (die taaie Duitsers toch!) konden we met opgeruimd gemoed afscheid nemen van dit seizoen in de Duitse league.

Tot volgend jaar, Duitsland!

Op het ogenblik ben ik me aan het prepareren voor het volgende grote toernooi: de FIDE Grand Prix in Zug.