FIDE kandidatenmatches in Kazan 2011
Anish over de eerste fase met enkele partijen voorzien van lichte commentaar


Foto: Vladimir Barskiy
vertaling: Ben Blakmoor
met dank aan: Schaaksite.nl

Dezer dagen zijn de ogen van veel schaakliefhebbers en van de beroepsschakers gericht op de kandidatenmatches in Kazan. Dit toernooi zal uiteindelijk de uitdager moeten opleveren van de huidige wereldkampioen, Viswanathan Anand.

Voor de volgende ronde plaatsten zich Gelfand (2½-1½ winst op Mamedyarov), Kamsky (winst op Topalov met 2½-1½), Grischuk, die zegevierde over de gedoodverfde favorite Aronian met de cijfers 2-2 en 2½-1½ in de rapidpartijen en ten slotte Kramnik, die Radjabov de baas bleef na spannende strijd (4 remises, ook 4 remises in de rapidpartijen, 1-1 in de blitzpartijen, gevolgd door 1½-½ winst.

Gelfand koos voor een ambitieuze strategie in de Najdorf. Zijn beloning was winst met zwart. Die ene overwinning zou dankzij het solide spel van Boris voldoende blijken voor winst in de match.

Mamedyarov - Gelfand    
Kamsky kreeg het zwaar te verduren in zijn Grünfeld. De secondanten in het kamp van Veselin (Cheparinov en L'Ami) hadden klaarblijkelijk goed werk geleverd. Topalov was evenwel in tegenstelling tot Kamsky niet in zijn beste doen. Hij maakte geen gebruik van de kansen die hij in zijn beide witpartijen kreeg en hij verloor er zelfs een van.

Topalov - Kamsky   
Foto: Vladimir Barskiy

Grischuk – Aronian was een spannende aangelegenheid. Duidelijk was dat ook Levon goed voorbereid was tegen de Grünfeld, maar Grischuk verdedigde zich taai en hij slaagde erin om op miraculeuze wijze te ontsnappen in al zijn zwartpartijen. Hij won er zelfs eentje in de rapidserie. Na het zien van de lange partijen kreeg ik de indruk dat wanneer Grischuk zijn verdedigingskunsten kon herhalen en wanneer het geluk hem bleef toelachen (want geloof me, er komt een grote dosis geluk aan te pas), dat Levon weinig zou kunnen uitrichten. En inderdaad: de match werd beslist in de twee laatste rapidpartijen waarin Grischuk er opnieuw in slaagde een partij uit het vuur te slepen en in de vierde partij liep hij Levon onder de voet. Een bittere teleurstelling voor de favoriet Levon, die nu zal moeten wachten op de volgende cyclus. Maar wel een grote prestatie van Grischuk!

Grischuk-Aronian   
Radjabov – Kramnik was een saaie match voor de schaakliefhebbers. Beide spelers hanteerden de oersolide Laskermethode. Terwijl Kramnik de zetvolgorde 1…Pf6 en 2…e6 speelde, deed Teimour in zijn zwartpartijen 1…d5 en 2…e6. Beide spelers losten zo de problemen voor zwart afdoende op. De match was hierdoor weinig boeiend totdat Teimour zijn doel bereikte en Kramnik tot een paar blitzpartijen dwong. Teimour won de eerste partij, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde en hij verloor onnodig de volgende twee partijen. Buitengewoon jammer voor Teimour, die in grote vorm leek te steken en lange tijd gelijke tred hield met de veel ervarener matchspeler Kramnik.

Radjabov - Kramnik