Anish Giri
(Sint-Petersburg, 28 juni 1994) is een in Nederland wonende Russische schaakgrootmeester. Giri heeft een Nepalese vader en een Russische moeder. In Rusland werd Giri hij onder andere al jeugdkampioen tot 12 jaar. In 2008 verhuisde hij en zijn familie naar Nederland.

Giri won in 2008 het HSG Open toernooi en haalde en passant zijn eerste grootmeesternorm. Later dat jaar scoorde hij zijn tweede norm bij een toernooi in Groningen en in 2009 behaalde hij de grootmeestertitel tijdens het Corus-toernooi 2009 . Hij werd daarmee de jongste grootmeester van dat moment. In september 2009 werd hij de jongste Nederlands kampioen aller tijden, een jaar later tweede achter Jan Smeets in een van de sterkste bezette NK's van de laatste jaren. In 2011 kreeg hij zijn titel terug.

In januari 2010 won hij de B-groep van het Corus-toernooi waardoor hij promoveerde naar de A-groep van hetzelfde evenement in 2011. In mei 2010 won hij het Sigeman toernooi in Malmö.

Giri komt in de Nederlandse competitie uit voor het Hilversums Schaakgenootschap dat in de Meesterklasse speelt. Eerder kwam hij uit voor HMC Calder. Hij speelt in de Duitse Bundesliga uit voor SK Turm Emsdetten. In de Franse competitie komt hij uit voor ... en hij zal vanaf komend seizoen ook in de Spaanse competitie gaan spelen.Giri wordt getraind door de Belgische grootmeester Vladimir Chuchelov.

Anish Giri is met een FIDE-rating van 2714 (1 januari 2012) de huidige nummer 1 van Nederland. Hij neemt die positie in sinds 1 november 2010 toen hij Loek van Wely wist te passeren naar aanleiding van zijn prestaties tijdens de 39ste schaakolympiade in Khanty Mansiyisk in Rusland. Behalve nummer één van Nederland is Giri tevens de nummer 28 van de wereld en nummer 2 van de wereld bij de junioren. Hij moet op wereldranglijst voor de junioren alleen de Italiaan Fabiano Caruana nog voor voor zich dulden. De FIDE-wereldranglijst verschijnt eens in de twee maanden.

De jongste winnaar ooit in de 54-jarige geschiedenis van het 'Torneo di Capodanno' in Reggio Emilia - Met zijn eerste plaats in het 54ste Reggio Emilia-schaaktoernooi heeft Anish Giri het grootste succes in zijn nog prille schaakcarričre behaald.


Links: